Zájezd do Holandska, Anglie a Skotska

Na přelomu září a října měli studenti naší školy skvělou možnost během jednoho týdne navštívit hned tři země západní Evropy a zažít plavbu na obrovském trajektu, který pojme až 1300 pasažérů.

Po nočním přejezdu autobusem přes Německo jsme začali návštěvu Holandska v městečku Narden. Kromě toho, že je to unikátní malá pevnost ve tvaru hvězdy obehnaná vodním příkopem, je Narden známý hlavně jako místo posledního odpočinku J. A. Komenského. Po prohlídce muzea J. A. Komenského jsme pokračovali do přístavu IJmuiden u Amsterdamu, kde jsme se nalodili na trajekt, abychom pokračovali noční plavbou do Velké Británie. Moře rozhodně nebylo klidné a někteří z nás si tedy rozbouřené vlny pořádně „vychutnali“. Další den nás ale přivítal už klidný přístav North Shield v Anglii a po něm historické městečko Alnwick, místo natáčení scén pro Harryho Pottera a Kámen mudrců, a pak nádherná pláž pod hradem Bamburgh. Po těchto zážitcích bylo všechno utrpení předchozí noci zapomenuto.

Následující 4 dny ve Skotsku utekly jako voda a vzpomínek je více než hodně: ubytování v rodinách a místní strava, návštěva Edinburghu, Loch Ness, Urquhart Castle, Sterlingu i proslulé kovárny v Gretna Green. Pak následovalo rozloučení s vesnicí Tullibody, kde jsme byli ubytovaní, přejezd do Anglie a nákupní horečka v Newcastle upon Tyne.

Odplouvali jsme znovu z North Shields a tentokrát k nám bylo moře laskavější, takže jsme si mohli prověřit i zábavní potenciál trajektu King of Seaways. Následující den jsme ještě strávili v Holandsku plavbou po amsterdamských kanálech a prohlídkou centra města. Určitě chápete, že se nám zpátky do školy vůbec, ale vůbec nechtělo.

Komě návštěvy zajímavých míst a pořízení spousty fotek v mobilech bylo zajímavé sledovat, jak se během přejezdů „tmelí kolektiv“ napříč ročníky a vznikají nové páry a dvojice….. Co napsat na závěr? Bylo to super a doufáme, že se nám podaří si podobný zájezd ještě někdy zopakovat.